tampere515

Onko vaihtoehtoa omalla valuutalle?

Onko meillä todellista vaihtoehtoa omalle valuutalle, 7 vuotta olemme menneet pelkkää talouden alamäkeä eikä valoa näy mistään suunnasta. Sipilä pisti kaikki peliin yhteiskuntasopimuksella jossa yritettiin sisäistä devalvaatioita pienin askelin, mutta karille meni kuten tiedämme. Miten saamme viennin vetämään kuten naapurimaamme Ruotsi joka pystyy laskemaan valuuttansa arvoa ja pysynmään siten kilpailukykyisenä globaaleilla markkinoilla. Suomi on tehnyt paljon virheitä ja maamme kustannustaso on jo lähtökohdiltaan  mennyt vinoon koska hallitukset antoivat elintarvikemarkkinat aikoinaan kahden kaupaksi luoden duopolin jossa peruselintarvikkemme ovat euroalueen kalleimpia, Lidli on tätä hieman korjannut mutta tosiasia on edelleen Suomen korkea hintataso. Asuminen on Suomessa kallista jo pohjoisesta sijainnista johtuen mutta suurempi ongelma on kun poliitikot ovat pantanneet kaavoitusta niukalla rakentamisella kasvukeskuksissa ja antavat suosimiensa instituutioiden kerätä kohtuuttomia voittoja ns yleishyödyllisyyden nimissä, mm Suomen suurimman vuokranantajan VVO:n vuosittainen nettotulos vuokra-asunnoistaan on yli 30%.

 

Mitä realistisia keinoja meillä on laskea kustannustasoamme kilpailukykyiseksi siten että saisimme viennin vetämään säilyttäen samalla suomalaisten ostokyvyn? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei vika ole valuutassa, sillä esineellä ei ole tahtoa. Vika on meidän politiikassa. Siinä missä Ruotsi on keventänyt tuloveroja, Suomi on toiminut päinvastaisesti. Suomessa tuloverotus on viime vuosina sen kuin kiristynyt, kun aiemmat hallitukset ovat yrittäneet tilkitä budjetin aukkoja. Aukkoja jotka johtuvat pöhöttyneestä byrokratian kustannuksista eikä eurosta. Jos Suomella olisi oma markka sitä tulisi devalvoida säännöllisesti, jotta sillä olisi merkitystä.

Juha Kuittinen

Sisäisessä devalvaatiossa on se säännönmukaisuus, että se kuristaa jollain tavoin vuosikausien jopa vuosikymmenten ajan toteutuksesta riippuen..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei vika ole valuutassa, sillä esineellä ei ole tahtoa."

Voisit olla ensimmäinen joka pystyy esittämään realistisen näkemyksen jolla yhteisvaluutassa pystyisimme saamaan taloutemme nousuun? Siihen ei pystynyt Sipilä eikä hallitus, eli mahdottomia kuvittelette jos hallituksella ei ole työkaluja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jokainen tarhalainenkin tietää, että siihen on vastaus, mutta kun siihen ei kukaan suostu. Puretaan valtion hallintoa noin 30 000 tuhatta työvuotta ja siirretään se sama määrä yritysten käyttöön, eli koulutetaan virkamiehistä yrittäjiä.

Miksi jenkit ovat tuottavia? Siksi, että heillä on satsattu koulutukseen siellä on kaikkein kuuluisimmat arvostetuimmat yliopistot, sitten meillä vain puhutaan Pisa-tutkimuksen ykkössijoista, vaikka sillä ei ole mitään merkitystä, koska parhaatkin yliopistomme ovat sijoilla noin 200 ja 500 parhaimman välimaastossa.

Sinä toitotat tuota omaa markkaa, vaikka se ei ole realismia, laittaisit jotain uutta välillä.

Jos Suomi satsaisi koulutukseen, yrittäjyyteen enemmän ja helpottaisi keskiluokan ja sitä köyhempien verotusta niin sisäistä tai ulkoista devalvaatiota ei edes tarvitsisi harkita. Rahat tuohon löytyy purkamalla valtion hallinnon kallispalkkaisia joutomiehiä oikeisiin töihin, eli tekemään omissa yrityksissään niitä päätöksiä mitä nyt valtion palkkaamina tekevät.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Voisit joskus keksiä jotain muutakin sanottavaa.

Annan vihjeen.

AY- pamppuja voisi ryhtyä kurittamaan.
Heillä kun ei näytä olevan kiinnostusta ihmisten työllistämiseen, paitsi itsensä työllistämiseen.

Näyttää nimittäin siltä että AY- pamput haluaisivat vain neuvotella.. ja neuvotella ... ja edelleen neuvotella ..... lopuksi viikonloputkin .... ja yötä myöten.

Siksi AY- pomoille ei käy hallituksen valmiiksi muotoilema esitys, sen hyväksyminen ei nimittäin vaadi neuvotteluja, eikä AY- pomoille jää töitä, eikä kokouspalkkioita.

Tämä on sitä politiikan arkipäivän realismia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Voisi nyt aluksi laittaa työelämään sellaiset uudistukset kuin vaikkapa Ruotsissa tai Saksassa on tehty.

Sensijaan kuvitellaan että omaan valuuttaan siirtymällä sama meno voisi jatkua.

AY näytti voimansa joten kyllä siihen omaan valuuttaan siirtyessäkin se käyttäisi valtaansa jotta palkat olisi edelleen sidottu euroon. Syy liittyä liittoon ellei ole jäsen jo nyt.

Missään nimessä Suomen ei kannata palata yhtenäiseen valuuttaan vaan antaa persaukisempien maakuntien hoitaa taloutensa vaikka plootuilla. Jääpähän oman maakunnan vanhuksille ja lapsille enemmän jaettavaa nykyisen kurjuuden sijaan.

Jouni Peltoniemi

Valitettavasti ilman omaa valuttaa velkaannumme kasvavasti maailman tappiin asti. Tai itkemme ja velkaannumme. Näin on järjestelmä rakennettu. Kaikki kiristyskurjistukset, yhteiskuntasopimukset ja palkanalennukset vain syventävät ahdinkoa. Jos ei osata omaa valuttaa ottaa, niin otettaisiin sitten edes sitä velkaa niin, että päästään ensimmäisessä luokassa perille, sama matka kumminkin kaikilla.

Nykyeuro ei ole oma, vaan riistopankkien hallitsema.
Omalla valuttalla, oli se sitten euro tai markka, kunhan pankkiriippumattomien hallitustemme hallinnassa, voisimme helposti pysäyttää velkaantumisen, katkaista deflaation, hävittää työttömyyden, kestää maahanmuuton ja parantaa maailmaa kaikissa jäsenmaissa.

Mutta ne omistaa jo kaikki päättäjämme, puolueemme, lehtemme ja tärkeimmmät taloustietäjät. Edes oppositio ei uskalla oikeasti vastustaa. Ja huijattu kansa vain taputtaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#7

Aika inhimillisesti ne nykyiset pankkimme perivät korkoa verrattuna markka-aikuisiin riistäjiin vaikkapa nyt aikavälillä 1960-1995. Helpottaa valtavasti varsinkin yritystoimintaa.

Pitäisikin olla joku luukku mistä voi käydä perimässä niitä senikäisiä ylikorkoja markkahaikailijoilta takaisin.
Kävi meinaan hieman kalliiksi se oman markan tukeminen. Useille tuhansille se kävi niin kalliiksi että koko elämä ja elämäntyö romahti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Puretaan valtion hallintoa noin 30 000 tuhatta työvuotta ja siirretään se sama määrä yritysten käyttöön, eli koulutetaan virkamiehistä yrittäjiä."

Mieti hetki mikä vaikutus tällä olisi kansantaluoteen, verotuloihin ja ostovoimaan? Tosiasia on ettei ilman ulkoista devalvaatiota Suomi nouse mutta odotan edelleen ehdotuksia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei taida löytyä järkeviä ehdotuksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tee Jarmo nyt ensin tuo 30000 virkamiehen uudellenkoulutus yrittäjiksi ja hihku sitten vasta lisää vastauksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei ole järkevää yrittää kouluttaa kaikkia yrittäjiksi.
Se on yhtä tyhmää kuin kouluttaa kaikki lääkäreiksi, tai hitsareiksi.

Yrittäjiä tarvitaan ja hyvää yrittäjäköulutusta,
mutta yrittäjä ei voi menestyä ellei löydy myös hyviä duunareita.

Ennenkaikkea siis tarvitaan hyviä duunareita.
Toiseksi eniten tarvitaan parempia edellytyksiä yrittäjille.
Kun nämä asiat on kunnossa, tarvitaan vielä rahoitusta.
Kun tämäkin on kunnossa, yrittäjiä kyllä löytyy.

Tietenkin olisi parempi jos myös yrittäjät olisivat hyvin koulutettuja.

Hyviä ja järkeviä ajatuksia kaiken toteuttamiseksi kyllä löytyisi,
mutta valitettavasti poliittinen ilmapiiri ei ole sopiva niiden esittämiselle.
Siksi puolueiden ja hallituksenkin taholta
saadaan vain puoli-järkeviä esityksiä,
kuten nyt tämä työajan pidentämis-projekti.

Devalvaatiotalouteen siirtyminen olisi kyllä aivan kaistapäistä touhua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei taida löytyä järkeviä ehdotuksia."

Hallitus on esittänyt jotain joka ei ole ihan järkevää, mutta jotain siihen suuntaan. Järkevät ehdoitukset eivät vain ole olleet suosittuja.

Onneksi devalvaatiopolitikkaa, eli kansalaisten säästötilien ja tilipussien tyhjentäminen summanmutikassa, mitä blogisti esittää, ei ole suosiossa sekään.

Vielä on siis mahdollista tehdä niitä järkeviä mahdollisuuksia, tai ainakin järkevempiä kuin mitä blogisti esittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vielä on siis mahdollista tehdä niitä järkeviä mahdollisuuksia"

Minä odotan edelleen, taitaa vain odottelusta tulla pitkä. Toinen vaihtoehto ja todennäköisempi on ettei ilman omaa valuuttaa ole mitään mahdollisuuksia nostaa taloutta.

Toimituksen poiminnat